سیمان پودر نرمی است که با هدف ایجاد چسبندگی در ساختوساز کاربرد دارد. زیرا زمان ترکیب با آب، سفت میشود. این ماده از مخلوط سنگآهک و خاک رس زغال شده و با آسیابشدن تولید میشود. این پودر یکی از مصالح ضروری برای ساختمانسازی است. زیرا برای ساخت پایهها، کفها، دیوارهای داخلی و خارجی یا سقف بسیار کاربرد دارد.
همچنین این ماده بسیار پایدار و مقاوم در برابر رطوبت است. بهطوری که بهعلت رطوبت بالا در شمال کشورمان در بیشتر ساختوسازها بهجای فلزات، بیشتر از این ماده استفاده میشود. بااینحال، صنعت سیمان در ایران بر اساس عواملی دچار تغییر است. تا انتهای این مقاله همراهمان بمانید تا درباره این موضوع اطلاعات بیشتری کسب کنید.
اطلاعاتی درباره صنعت سیمان ایران
صنعت سیمان بهعنوان یکی از صنایع مهم در ایران است که در توسعه و رشد صنعتی هر کشوری نقش مهمی ایفا میکند. طبق گزارشهایی که انجام شده است، این صنعت ۲درصد از تولید ناخالص داخل ایران را تشکیل میدهد و در حال حاضر کشومان حدود ۸۱ کارخانه سیمانسازی فعال دارد که ظرفیت تولید آنها به حدود ۸۸ میلیون تن در سال میرسد.
عوامل زیادی مانند قطعی برق و تعطیلیهای پیدرپی در تابستان باعث شد بازار معاملات این محصول در فصل تابستان دچار تغییر شود. همچنین در فصل پاییز و زمستان نیز مسائلی مانند محدودیتهای دسترسی به گاز، امکان دارد روی معاملات این مصالح تاثیر بگذارند. تعدادی از فعالان بازار سیمان باور دارند بهعلت محدودیتهای گاز در این دو فصل، ممکن است قیمت سیمان بالاتر نیز برود. برای تحلیل بهتر بازار سیمان در ایران بهتر است نکات زیر را نیز در نظر بگیریم:
- در سالهای اخیر بهعلت ساختمانسازی زیاد مصرف این مصالح بیشتر شده است که میتواند بر افزایش قیمت در بازار داخلی و تولید آن اثر بگذارد.
- عوامل دیگری مانند نرخ تورم و نرخ ارز نیز روی این مصالح اثر میگذارند و باعث میشود قیمت آن بالاتر برود. اگر نرخ تورم بالا باشد، قیمت سیمان نیز بالاتر خواهد بود.
- تقاضای بالا نیز یکی از عوامل گرانشدن این محصول است و اگر مقدار آن کم شود، قیمت سیمان کاهش پیدا خواهد کرد.
- منظور از هزینه تولید سیمان، هزینههای انرژی، مواد اولیه، حقوق و دستمزد کارگران و هزینه تجهیزات است.
- سیاستهای دولت نیز قیمت سیمان را دستخوش تغییر میکند. مثلا دولت ممکن است پروژههای بزرگی را راهاندازی کند. در نتیجه نیاز به این پودر نرم بیشتر خواهد شد و قیمت آن بالاتر خواهد رفت.
- یکی دیگر از عواملی که روی بازار سیمان در بورس کالا تاثیر میگذارد، میزان صادرات و تولید آن است. به این معنا که اگر تولید این ماده زیاد باشد و به همان اندازه صادرات خوبی نیز داشته باشد، افراد زیادی تمایل پیدا میکنند سهام شرکتهای این مصالح را بخرند و بازار سهام رشد بالایی میکند.
تاثیر عوامل دیگر روی صنعت سیمان و آینده این صنعت در ایران
تحریم نیز روی صنعت سیمان در ایران تاثیر گذاشته است. وسایلی که ایران برای تولید این ماده استفاده میکند، وارداتی هستند. در نتیجه تحریم باعث میشود ایران در این صنعت با مشکل روبهرو شود. از طرفی این ماده بسیار سنگین است در نتیجه، هزینههای حملونقل نیز میتواند عامل مهمی در قیمت کل آن باشد. هزینه حملونقل آن میتواند تحتتاثیر عوامل مختلفی مانند قیمت سوخت و شرایط جاده تغییر کند.
در پایان آینده این صنعت به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوانیم به توسعه بازارهای صادراتی، توجه به مسائل زیستمحیطی، استفاده از فناوریهای نوین و توسعه محصولات جدید و باکیفیت اشاره کنیم. به این معنا که هر چقدر بتوانیم این ماده را باکیفیت بهتر و باارزش افزوده بالا تولید کرده یا از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات استفاده و به کاهش انتشار آلایندهها توجه کنیم، در آینده در این صنعت پیشرفت چشمگیری انجام خواهد شد.
سخن نهایی
سیمان نقش مهمی در زندگی ما ایفا میکند که گاهی آن را نادیده میگیریم. معمولا از این ماده در ساخت مساجد، مسکن، بنادر، پلها و سدها استفاده میشود. عوامل مختلفی مانند تورم و رشد اقتصادی روی قیمت سیمان تاثیر میگذارد. در نظر داشته باشید از خصوصیات سیمان خوب، ریز بودن ذرات، نداشتن دانهها درشت در ساختار آن است که میزان چسبندگی بتن و ملات با این نوع ماده بالا میرود.
دیدگاهتان را بنویسید